Goede doelen + Do‘s & Don’ts

Duurzaam reizen is van groot belang. Wil je met je reis bijdragen aan de bescherming en het behoud van onze natuur dan zijn er bepaalde Do’s & Don’ts. Maar soms ben je je van geen kwaad bewust! Zo zijn er veel activiteiten, die je vandaag de dag gewoon niet meer moet doen. Ook zijn er bepaalde goede doelen, die wij van harte ondersteunen en waar je je aan kan verbinden om een steentje bij te dragen aan het behoud van onze natuur en planeet.

Goede doelen

David Sheldrick Wildlife Trust

Het David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) is een organisatie die zich toelegt op het redden en rehabiliteren van weesolifanten in Kenia. Opgericht in 1977, heeft DSWT sindsdien een cruciale rol gespeeld bij het beschermen van olifanten en hun leefgebied. Om hun belangrijke werk te steunen kan je bijvoorbeeld voor nog geen USD 50 per jaar een baby olifantje adopteren. Kijk hier voor andere mogelijkheden. 

Het Jane Goodall Instituut Nederland

Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde organisatie opgezet door de bekende primatologe Dr. Jane Goodall. Van oudsher is de organisatie gericht op de bescherming van chimpansees en hun leefomgeving. Wereldwijd inspireert het instituut jong en oud tot actie om dieren en hun leefomgeving te beschermen. Wild Times oprichtster Karin Bloem is voormalig voorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland. Meer over het Jane Goodall Instituut.

Stichting Spots

SPOTS zet zich in voor de wilde katachtigen. En dit is hard nodig: dieren zoals de leeuw en cheeta dreigen voorgoed uit te sterven. Daarom vinden wij het essentieel dat hulp gegeven wordt aan deze dieren levend in het wild. Van voorlichting tot ludieke acties, Spots doet alles om onze katten onder de aandacht te krijgen. Wij willen immers graag een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. In de vrije natuur.  Meer over Stichting Spots

Travel Operators for Tigers (TOFTigers)

Travel Operators for Tigers (TOFTigers) is een uniek initiatief, opgericht door een groep betrokken touroperators die een zeer belangrijke toeristenattractie, de tijger, zagen uitsterven in India. Het doel van TOFT is om duurzaam toerisme door te voeren in de reisindustrie in India en bewustwording te genereren bij de toerist die de wildparken bezoekt, om de tijger een kans te geven om te overleven. Inmiddels zijn de belangrijkste duurzame reisorganisaties met reizen naar India aangesloten bij TOFT. Wild Times dus ook. Let bij het boeken van een reis naar India dus op het TOFT tigers logo! Meer of Toft Tigers

Do‘s


Green Seat, compenseer je reis

Duurzaam reizen betekent dat als je reist, je ook rekening houdt met mens, dier en milieu, zodat volgende generaties kunnen genieten van de mooie plekken op onze planeet. Zo kan je via GreenSeat, de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Je bijdrage wordt dan geïnvesteerd in duurzame energieprojecten en in aanplant en beheer van bossen die CO2 opnemen. Als je van jouw vliegtuigstoel een GreenSeat maakt, ontvang je een certificaat met de hoeveelheid CO2 die is gecompenseerd voor de opgegeven vlucht. Kijk voor meer informatie op greenseat.nl.



Pack for a Purpose, make your travels meaningful

Het is een mooi idee om iets mee te nemen voor kinderen of schooltjes in het land waar je heen gaat. Ter plekke snoep en geld uitdelen is weer geen goed idee. Je kan natuurlijk (in het land, dat je bezoekt) schriften en pennen kopen en die aan de directeur van een lokaal schooltje geven, maar je weet niet wat ze echt nodig hebben. Via de stichting ‘pack for a purpose’ kan je voor bepaalde scholen of projecten, iets meenemen waar behoefte aan is.  Aangezien je tijdens een safari maar 15 kilo bagage mee mag nemen, heb je 5-7 kilo per persoon ruimte voor  scholen of klinieken en daarmee heb je een onbetaalbaar effect hebben op het leven van onze lokale kinderen en families. Meedoen? Lees meer op Pack for a Purpose.


Visit and support conservation projects

In elk land zijn wel natuurbeschermingsorganisaties,  die zich inzetten voor de bescherming van bepaalde dieren. In Kenia is bijvoorbeeld het Watamu Turtle Watch and Local Ocean Trust. Dit is een particuliere, non-profit organisatie, die zich vooral richt op bescherming van zeeschildpadden. Ben je aan in Watamu of in de buurt dan is het leuk en educatief uitje. Lees hier meer over Watamu Turtle Watch. En vraag ons naar de mogelijkheden in andere landen.


Niet op olifanten rijden

Helaas, het rijden op olifanten is niet okay. Allereerst gaat de training met veel geweld gepaard, daarnaast hebben olifanten tere voetzolen, dus lopen over gloeiend heet asfalt is heel pijnlijk. Daarom bieden wij dit ook niet aan. Ook zgn. elephant orphanages zijn vrijwel nooit okay, omdat ze puur uit zijn op eigen winstbejag. Opvangcentra die je wel kan bezoeken, zijn centra, die olifanten hebben gered uit de toeristenindustrie of houtkapbedrijven, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden zijn getraind en worden gehouden. Er zijn een paar organisaties die je wel kan ondersteunen, waaronder Safe the elephants in Thailand en het David Sheldrick Wildlife Trust in Kenya.

Don’ts


Bezoek geen Knuffel farms

Bezoek geen knuffelfarms Op veel plaatsen in Azië en Afrika kun je als toerist of als vrijwilliger leeuwen of tijgers aaien, de fles geven, met ze wandelen of op de foto. Als er op zo’n plek altijd jonge dieren aanwezig zijn spreken we van een knuffelfarm. Een knuffelfarm presenteert zich vaak als opvangcentrum voor verweesde dieren, of als fokproject. Het doel zou zijn om de volwassen dieren later uit te zetten in het wild. Maar de werkelijkheid is heel anders. De welpjes worden gefokt en vroegtijdig bij hun moeder weggehaald, juist om dit soort activiteiten met ze aan te kunnen bieden. Uitzetten in het wild gebeurt ook niet, en kan ook niet, oa. omdat er niet voldoende leefgebied voor hen is. De dieren leven verder in gevangenschap en eindigen vaak als jachttrofee. Dit soort knuffelfarms zijn dus niet okay. Behalve veel dierenleed veroorzaken ze ook een toename van de stroperij, terwijl de leeuw toch al met uitsterven wordt bedreigd. Wild Times doet hier in ieder geval niet aan mee! Meer informatie hieromtrent vind je bij de stichting Spots. Lees Meer.


Canned Hunting

Het hoeft geen betoog. Jagen op wildlife in o.a. Afrika is helemaal fout. Het argument dat inkomsten uit jacht (USD 20.000 voor een leeuw) nuttig zou zijn als inkomstenbron voor conservation, is dit uitsluitend een bron van inkomsten voor de eigenaren. Doordat ivoor, botten en vellen van katachtigen weer op de markt komen, stijgt de vraag vanuit veelal Aziatische landen en wordt daardoor de stroperij in andere Afrikaanse landen weer een regelrechte bedreiging van deze beschermde diersoorten. En voor diegene die het toch nog overwegen, leeuwen in Zuid Afrika worden gefokt, worden een jaar lang lang (dood) geknuffeld op farms en worden als ze groot zijn als makke schaapjes uitgezet voor de jacht.  Weinig stoers aan toch? Net zo ingewikkeld als je golden retriever doodschieten. Meer tegen canned hunting


Vrijwilligerswerk bij weeshuizen

Pas goed op als je wilt gaan werken bij een weeshuis als vrijwilliger tijdens je gap year of sabbital. Ook dit is weer big business. Helaas. In veel derde wereld landen worden kinderen bij hun ouders weggehaald en in een weeshuis gezet. Big business voor de eigenaar! De gap year studenten of vrijwilligers betalen tussen de USD 3000 en USD 5000 per maand om kinderen te verzorgen en, niet gehinderd door enige kennis, les te geven. De zgn. weeskindjes verliezen hun familie en zijn het slachtoffer. Oh ja, en hun ouders denken vaak dat ze hun kinderen een goede toekomst bezorgen… It’s a rough world! Lees meer op Safethechildren en in de NRC


Foute souvenirs

Souvenirs meenemen is natuurlijk altijd leuk en je ondersteunt daarmee de lokale bevolking. Dat vinden wij top. Maar, let op! Ook weer foute handel. Doordat je schelpen koopt stimuleer je mensen de zee leeg te halen en dat komt de biodiversiteit niet ten goede. Leg de verkopers uit dat je het niet koopt, maar ook waarom! Dat betekent dat je zelf die mooie schelpen ook beter op de bodem van de oceaan kan laten liggen. Vraag ook altijd of iets van hard hout is gemaakt. Als de verkoper dat met een volmondig ja beantwoord, laat het dan liggen en leg uit waarom. Genoeg leuke dingetjes te koop die van een andere houtsoort zijn gemaakt!  lees meer

Goede doelen